magyar zászló Jaguar XJ XJ40 angol zászló

Történeti áttekintés

XJ XJ40 (1986-1994)

A XJ Series I-II-III sorozatot a Jaguar egy XJ40 kódnevű sorozatra tervezte cserélni, és ennek a teljesen új autónak a fejlesztése már az 1970-es években megkezdődött (kis léptékű modell már 1972-ben is épült).

A projekt elindulását többször elhalasztották, részben az anyavállalat British Leyland körüli problémák, részben pedig egyéb események, mint például az 1973-as olajválság miatt. Az XJ40 végül 1986-ban mutatkozott be a British International Motor Show-n. Az XJ40 indulásával a Jaguar kezdett nagyobb hangsúlyt helyezni a minőségre, valamint a gyártási folyamat egyszerűsítésére.

Az XJ40 modellhez a korábbi XJ-knél 25 százalékkal kevesebb karosszériaelem préselés volt szükséges, és az új eljárások jelentős súlymegtakarítást is eredményeztek, valamint nagyobb lett a futómű merevsége és csökkent az utastéri zajszint.

Az új platform az elődtől jelentősen eltérő stílust hozott, több volt a szögletes formaelem, mint a kifutó SeriesIII esetén. Az egyedi kerek fényszórókat négyszögletes egységek váltották az egyébként is jobban felszerelt autókon, és egyetlen, az egész szélvédőt takarító hosszú ablaktörlő lapátot alkalmaztak. A belső is több korszerűsítést kapott, mint pl. digitális műszeregységet (bár az 1990-es modellévtől visszatértek az analóg műszerekhez).

A hathengeres XJ40-t az új AJ6-os soros motorral szerelték, mely a korábbi XJ-kben használatos XK6-os egységet váltotta. Az új erőforrás hengerenként négyszelepes, dupla vezérműtengelyes konstrukció volt. 1993-ban, egy évvel az XJ40-es megszűnése előtt, bevezették a V12-es meghajtású XJ12 és Daimler Double Six változatokat is.

Főtámogató

Magyar Jaguar Club

Támogatóink

Aligvárom Webáruház

Comtherm és Tsa Kft.

Csillogjon-Villogjon Autómosó és Autókozmetika

FER-VIL Kft.

Filep Diesel Szerviz

Ilona Apartmanház

KAPE kajakok, kenuk

Luxus Jaguar bérbeadása esküvőkre díszítéssel és sofőrszolgálattal együtt.

L-Tender Consulting Kft.

M és M Kft.

Nemsemmi Napenergia webáruház

Pixel Print Kft.

Prandovszki Tibor

Softholding Kft.

Softholding Audit Könyvelő és Adótanácsadó Kft.

Stat-Média Kft.

TELMEX Bútorgyártó és Kereskedelmi Zrt.

Tölgyfa Ingatlaniroda

TRAVERATA

Partnereink

Anglo Parts

Antarktisz Bt.

AUTOGLYM

Knight Sofőrszolgálat

Bacardi Music Cafe

Murányi Jaguár Szervíz Kft.

Napenergia webáruház

Saint-Gobain Autover Hungária Kft.

Softholding Kft.

Tarziciusz Autós Iskola

Tepyart Airbrush Kft.

Villa Dorottya Hotel

CÍMÜNK

Magyarország 8600 Siófok, Rózsa utca 23.

Telefon: +36 20 369 0672

Adószám: 18160965-1-14

E-mail:

Copyright © 2016-2020 Kabai József