magyar zászló Jaguar XJ Coupe angol zászló

Történeti áttekintés

XJ Coupe (1975-1978)

Ezt a B oszlop nélküli kétajtós keménytetős kupét 1975 és 1978 között gyártották összesen 9378 példányban.

Az autót valójában már az 1973 októberi London Motor Show-n bemutatták, de később kiderült, hogy a modell még nem volt széria-érett és a nyugati világba ekkoriban begyűrűző gazdasági válság sem siettette az autó bevezetését és értékesítését. Egyes jelentések szerint elsősorban az oldalablakok tömítési problémái késleltették a gyártást. Végül az XJ Coupe csak mintegy két évvel később jelent meg az autószalonokban. A Coupe az XJ rövid tengelytávú változatára épült.

Hosszúkás ajtajai valójában a hosszú tengelytávú XJ első ajtóinak megtoldott verziói voltak (a hegesztési varratok jól láthatók a belső ajtópanelek alatt). Néhány példányt kabrióra alakítottak át különböző cégek, mint például a Lynx vagy az Avon, összecsukható vászon tetővel, de ezek nem voltak igazi Jaguar gyári autók.

A Lynx konverziók (összesen 16 példány) motoros vászontetőt kaptak. Hathengeres és V12-es verzióban is kapható volt, 6505 készült az előbbiből, 1873 az utóbbiból. A bevezetés jelentős késedelme ellenére ezek az autók továbbra is szenvedtek a tömítetlenségi problémáktól és a jelentős szélzajtól.

A késleltetett bevezetés, a karosszéria munkaerő-intenzív gyártása, a négyajtósnál magasabb ár, és az új XJ-S párhuzamos bejelentése mind a kis gyártási sorozat irányába hatottak. A Coupe-t vinyl tetővel gyártották. Mivel hiányzott a B-oszlop, a tető eléggé meghajlott és az akkoriban a Jaguar által használt festéken repedések jelentkeztek. A modern festékkel ez nem fordul elő, ezért újrafestéskor ajánlatos a vinyl-t eltávolítani.

Ma már sok XJ-C-nek nem vinyl a teteje és ez a csere megelőzi a tető rozsdásodásának veszélyét is. Egyes tulajdonosok a lökhárítót a Széria 3 modernebb lökhárítójára cserélték. Daimler változatban is forgalmazták, kisebb darabszámban. Egy prototípus Daimler Vanden Plas változatot is készítettek, azonban ez sosem került széria gyártásba.

Főtámogató

Magyar Jaguar Club

Támogatóink

Aligvárom Webáruház

Comtherm és Tsa Kft.

Csillogjon-Villogjon Autómosó és Autókozmetika

FER-VIL Kft.

Filep Diesel Szerviz

Ilona Apartmanház

KAPE kajakok, kenuk

Luxus Jaguar bérbeadása esküvőkre díszítéssel és sofőrszolgálattal együtt.

L-Tender Consulting Kft.

M és M Kft.

Nemsemmi Napenergia webáruház

Pixel Print Kft.

Prandovszki Tibor

Softholding Kft.

Softholding Audit Könyvelő és Adótanácsadó Kft.

Stat-Média Kft.

TELMEX Bútorgyártó és Kereskedelmi Zrt.

Tölgyfa Ingatlaniroda

TRAVERATA

Partnereink

Anglo Parts

Antarktisz Bt.

AUTOGLYM

Knight Sofőrszolgálat

Bacardi Music Cafe

Murányi Jaguár Szervíz Kft.

Napenergia webáruház

Saint-Gobain Autover Hungária Kft.

Softholding Kft.

Tarziciusz Autós Iskola

Tepyart Airbrush Kft.

Villa Dorottya Hotel

CÍMÜNK

Magyarország 8600 Siófok, Rózsa utca 23.

Telefon: +36 20 369 0672

Adószám: 18160965-1-14

E-mail:

Copyright © 2016-2020 Kabai József